Rolul igienei orale în prevenirea afecţiunilor dentare şi ale mucoasei orale

Rolul igienei orale în prevenirea afecţiunilor dentare şi ale mucoasei orale Rolul igienei orale în prevenirea afecţiunilor dentare şi ale mucoasei orale

O igienă orală corespunzătoare are ca avantaj evitarea multor neplăceri care pot să apară atât la nivelul dinților, cât și al mucoasei orale. La momentul actual, a avea o bună stare de sănătate oro-dentară a devenit, mai mult decât oricând, o prioritate. Deși în trecut se punea accent pe igiena dentară pentru a preveni afecțiunile dentare, în special caria dentară, astăzi se consideră că folosirea mijloacelor de igienizare contribuie, în plus, și la prevenirea sau ameliorarea unor afecțiuni la nivelul părților moi ale cavitații orale. Astfel, mucoasa orală poate fi sediul de manifestare a unor afecțiuni generale, uneori grave. Însă, de cele mai multe ori, aici se manifestă numeroase afecțiuni proprii ale cavității orale. O igienă orală necorespunzătoare sau efectuată intermitent nu face decât să agraveze toate aceste probleme. Nerespectarea ritualului zilnic de îngrijire orală poate avea repercusiuni de gravitate diferită, imediat sau la distanță în timp1.

Rolul igienei orale în prevenirea afecţiunilor dentare şi ale mucoasei orale

Gingivita descuamativă – o formă particulară de manifestare la acest nivel a unor boli autoimune, cum ar fi lichenul plan oral sau dermatozele buloase – poate fi mult ameliorată printr-o igienă orală foarte bună1. De asemenea, măririle de volum gingivale au drept cauză principală placa dentară bacteriană și prezența tartrului supra și subgingival. Pacienții care acordă zilnic un timp suficient periajului dentar, chiar dacă au concomitent și alți factori care contribuie la tumefacția gingiilor (cauze hormonale, tratament cronic cu anumite medicamente care au acest efect advers), nu vor dezvolta decât forme minore de boală2. O afecțiune orală cu repercusiuni grave care apare la pacienții cu o igienă orală precară, în general tineri, este gingivo-stomatita ulcero-necrotică. În această situație, tabloul clinic este spectaculos, acut, apar ulcerații necrotice la nivelul mucoasei orale și al papilelor intedentare. În evoluție, zonele de gingie necrozată se vor desprinde, lăsând în urmă porțiuni dentare descoperite1.

Este foarte important de remarcat faptul că niciuna dintre aceste maladii inflamatorii gingivale orale nu apare în condițiile unui periaj dentar efectuat regulat, de două ori pe zi, acordând o atenție cuvenită atât timpului, cât și tehnicii prin care se realizează. De asemenea, surprinse în faze incipiente, la debut, evoluția lor poate fi scurtată, iar prognosticul îmbunătățit printr-o consiliere adecvată privind igiena orală[1, 2].

Pentru afecțiunile inflamatorii ale mucoasei orale, cum ar fi hipertrofiile gingivale și stomatita ulcero-necrotică există protocoale clare de tratament care includ următoarele etape [3, 4]:

  • Tratament topic cu colutorii și ape de gură care conțin substanțe antiseptice;
  • Tratament cu creme cu antibiotice administrate local;
  • Antiinflamatoarele administrate sistemic;
  • Antibiotice cu spectru larg administrate pe cale generală;
  • Detartraj și periaj profesional;
  • Îmbunătățirea igienei orale prin folosirea unei paste de dinți cu fluor și a apei de gură.

Studiile observaționale care au remarcat legătura dintre calitatea igienei orale și starea de sănătate oro-dentară au arătat cât de important este să se dezvolte programe de educație și informare la nivel local și național. Acestea sunt menite să promoveze importanța igienei pentru sănătatea întregii cavități orale. Igiena orală efectuată regulat și corect poate să prevină principalele maladii infecțioase și inflamatorii ale cavitații orale, cum ar fi stomatitele și infecțiile micotice sau bacteriene [4, 5].

Astfel, prin aceste programe educaționale se urmărește creșterea nivelului de alfabetizare în sănătatea oro-dentară a populației. Adresate populației generale și concepute particularizat pe etape de vârstă, nevoi individuale, nivel de educație și în funcție de mediul social, acestea au rolul de a crește nivelul de conștientizare și a competențelor practice privitoare la igiena orală. Pacienții trebuie priviți că având un rol activ în prevenirea principalelor afecțiuni oro-dentare: caria dentară, boala parodontală și infecțiile mucoasei orale. Trebuie acționat la nivelul modificării percepției pacienților asupra importanței sănătății orale și, în același timp, trebuie demontate mituri și credințe populare despre caracterul predestinat, similar unei realități fatidice, al unor afecțiuni ale cavitații orale. Astfel, caria dentară și boala parodontală nu mai trebuie privite, în mod eronat, ca fiind consecința unei moșteniri genetice. Dimpotrivă, nivelul de informare al pacienților să fie suficient de ridicat, astfel încât să conștientizeze că prin metode obișnuite și accesibile pot stopa instalarea acestor boli5.

Igiena orală efectuată regulat și corect poate să prevină principalele maladii infecțioase și inflamatorii ale cavitații orale.

Toți pacienții trebuie să cunoască beneficiile unui ritual zilnic de igienă care, în fond, este compus din gesturi simple și la îndemâna oricui: folosirea unei tehnici de periaj corectă de două ori pe zi, care să dureze un timp suficient, utilizarea unei paste de dinți cu fluor într-o cantitate adecvată vârstei și, în completarea acestora, întrebuințarea unei ape de gură conforme cu nevoile individuale ale fiecarui pacient. Avantajele unei igiene orale foarte bune sunt multiple. Astfel, cele mai cunoscute sunt consecințele pozitive asupra sănătății dinților și gingiilor. De asemenea, aceste beneficii nu sunt numai locale, ci sunt extinse la nivel general, influențând starea de bine a întregului organism, precum și calitatea vieții fiecărui individ în parte6.

Afecțiunile mucoasei orale și ale gingiilor au etiologie multifactorială, iar cel mai important obiectiv al tratamentului acestor boli îl reprezintă identificarea și interceptarea acestor factori declanșatori sau favorizanti încă din fazele incipiente ale bolii [1,4]. În această etapă este de multe ori suficient ca pacientul să-și îmbunătățească tehnica de periaj, să utilizeze pentru igiena zilnică o pastă de dinți adecvată nevoilor lui și să completeze toate aceste proceduri cu utilizarea zilnică a apei de gură6.

La nivel global există astăzi o abordare clară și precisă a tuturor măsurilor care trebuie instituite pentru o stare de sănătate oro-dentară corespunzătoare. Preocuparea activă este axată pe prevenția afecțiunilor dentare și ale mucoasei orale. Fără îndoială, folosirea consecventă și corectă a produselor de igienă orală previne și ameliorează bolile cavitații orale6.

Rolul igienei orale în prevenirea afecţiunilor dentare şi ale mucoasei orale


1 Țovaru Ș., Țovaru M., Costache M., Demarosi F., Mihai L. Medicină și patologie orală, vol. I. Editura Med Publishing, București, 2008.
2 Dumitriu, H.T. Tratat de parodontologie. Editura Viața Medicală Românească, București, 2015.
3 Dumitriu, A.S., Păunica, S., Giurgiu, M.C. Măriri de volum gingival. Clinică și principii de tratament. Editura Didactică și Pedagogică, București, 2013.
4 Carranza, F.A. Jr., Newman, M.G. Clinical Periodontology, 8th Edition. B. Saunders Co., Philadelphia,1996.
5 Pawlaczyk-Kamieńska, T., Torlińska-Walkowiak, N., Borysewicz-Lewicka, M. The relationship between oral hygiene level and gingivitis in children. Adv Clin Exp Med. 2018 Jul 30.



Dear Reader,
You will need to login if you want to read the comments made by dental professional readers, or to make comments on the articles yourself.

Please enter your e-mail and password:

Please enable JavaScript in order to continue. You can find instruction for your browser here.
The login form content on this page need Functional Cookies, to which you have not consented.
If You wish to view those content please open Cookie Consent Tool, update Your preferences and reload this page.

Not signed up yet? Click here

Many thanks,
The #ColgateDialogue team