Φθοριούχα σκευάσματα: Ποιο; Ποιος; Πόσο; Πως; Γιατί;

Webinars

On demand
Session

Φθοριούχα σκευάσματα: Ποιο; Ποιος; Πόσο; Πως; Γιατί;

el Επ. Καθ. Αγουρόπουλος Ανδρέας

🗓18 Νοεμβρίου 2022 - 3:00:00 μ.μ. EET 📍Greece

Η χρήση του φθορίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε προγράμματος πρόληψης της τερηδόνας. Η σημασία της χρήσης του φθορίου είναι αδιαμφησβήτητη και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανεπαρκής έκθεση του πληθυσμού στο φθόριο αποτελεί βασική αιτία εμφάνισης τερηδόνας. Στην κλινική πράξη τα ερωτήματα που απασχολούν τον οδοντίατρο είναι ποια φθοριούχα σκευάσματα στοματικής υγιεινής είναι αποτελεσματικά και σε ποιον ασθενή πρέπει να χρησιμοποιείται το καθένα. Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο και υπάρχει πολλές φορές άρνηση και δυσπιστία των ασθενών για την χρήση του φθορίου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόση πρέπει να είναι η συγκέντρωση του φθορίου που είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Επίσης σε ποια ποσότητα πρέπει να εφαρμόζεται το κάθε σκεύασμα ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, την κλινική του εικόνα και την συμμόρφωση του με τις οδηγίες στοματικής υγιεινής. Σήμερα υπάρχουν σαφή και τεκμηριωμένα πρωτόκολλα σχετικά με το γιατί επιλέγουμε το κάθε σκεύασμα και ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του. Στην παρουσίαση αυτή θα απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα και θα δοθεί έμφαση στην κλινική σημασία και πρακτική της χρήσης φθοριούχων σκευασμάτων με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση.

Ανδρέας Αγουρόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ.

Ο κ. Ανδρέας Αγουρόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, ΗΠΑ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιολογία Στόματος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Τα
ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην πρόληψη της τερηδόνας κυρίως στην προσχολική ηλικία, στην οδοντιατρική φροντίδα παιδιών μη τυπικής ανάπτυξης και παιδιών με ασθένειες μεταβολισμού των οστών, στους οδοντικούς τραυματισμούς, στην συμπεριφορά των ασθενών και στην χρήση βιοενεργών υλικών στην Παιδοδοντιατρική. Από το 2003 εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο αποκλειστικά ως Παιδοδοντίατρος. Είναι εκλεγμένος Μελλοντικός Πρόεδρος (President Elect) της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας καθώς και μέλος επιτροπών της International Association of Paediatric Dentistry και European Association of Paediatric Dentistry. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως συντονιστής σε σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις για το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο.