În abordarea terapeutică parodontală, bruxismul este un factor ce necesită identificare și gestionare în echipa multidisciplinară astfel încât tratamentul parodontal să fie unul predictibil. Bruxismul poate avea un impact negativ asupra sănătății parodontale și poate crește riscul de progresie rapidă a bolii parodontale. În cadrul webinarului, vor fi abordate aspecte legate de diagnosticul retracțiilor gingivale în cazul pacienților cu bruxism pe un fond parodontal sănătos vs pe fondul unei parodontite, precum și fluxul de lucru în tratamentul parodontal atât pentru reducerea inflamației cât și a acoperirii retracției gingivale conform cu recomandările de caz din partea ortodontului, și nu în ultimul rând soluții pentru menținerea rezultatului pe termen lung în urma tratamentului parodontal și ortodontic.
Particularități în abordarea pacienților cu bruxism și parodontită sub lupa specialiștilor parodontolog și ortodont
17 iunie 2025, 20:00:00 GMT+03:00
Asist. Univ. Dr. Mariana Cărămidă
Dr. Andrei Iacob
Durata estimată: 1 oră
Mostre gratuite pentru pacienți
După ce ați urmărit webinarul timp de 60 de minute:
MODALITATEA DE PRIMIRE A MOSTRELOR PENTRU PACIENȚI!
Prin tragere la sorți*, 500 de participanți, care se încadrează în condițiile de participare descrise mai jos, vor primi prin curier o cutie de 50 de mostre de 20 ml de elmex® Sensitive Professional.
Condițiile de participare la tragerea la sorți sunt următoarele:
– sunt medici stomatologi sau farmaciști care practică în România
– au rămas online timp de 60 de minute la evenimentul live
– au completat corect și complet în contul colgatetalks datele necesare, folosind opțiunea Update Account: numele, profesia, numărul de telefon mobil, adresa poștală, acestea din urmă fiind necesare expedierii prin curier a mostrelor.
– au bifat a doua căsuță care marchează consimțământul pentru primirea de materiale de la Colgate România (prin email si/sau sms).
*tragere la sorți electronică, digitală, automată, pe baza unui program cu distribuție aleatorie (fără intervenție umană/digitală)
Descrierea evenimentului
Bruxismul poate avea un impact negativ asupra sănătății parodontale. Studiile care compară pacienții cu bruxism și pacienții cu parodontită au arătat că, deși conștientizarea bruxismului a fost mai frecventă în rândul celor cu scrâșnire activă, pierderea osoasă și mobilitatea dentară au fost mai pronunțate în grupul cu parodontită. În schimb, pacienții cu bruxism au prezentat mai des uzură dentară. Totuși, prezența bruxismului poate crește riscul de progresie rapidă a bolii parodontale. Interesant este că cele două afecțiuni se regăsesc destul de des la aceiași pacienți, ceea ce sugerează că pot fi strâns legate între ele. Sunt insa necesare studii suplimentare, pe grupuri mai mari de pacienți, pentru a înțelege mai bine această relație.
Chiar dacă nu este o cauză directă a bolii parodontale, consecințele bruxismului asupra parodonțiului, pe de o parte afectează calitatea vieții pacienților și pe de altă parte, necesită o colaborare strânsă între medicul parodontolog și ortodont astfel încât tratamentul să urmărească nu doar gestionarea efectelor asupra parodonțiului ci și îndepărtarea cauzei ocluzale.
În abordarea terapeutică parodontală, bruxismul este un factor ce necesită identificare și gestionare în echipa multidisciplinară astfel încât tratamentul parodontal să fie unul predictibil.
În cadrul webinarului, Dr. Mariana Cărămidă, medic specialist parodontolog și Dr. Andrei Iacob, medic specialist ortodont, vor aborda aspecte legate de diagnosticul retracțiilor gingivale în cazul pacienților cu bruxism pe un fond parodontal sănătos vs pe fondul unei parodontite, precum și fluxul de lucru în tratamentul parodontal atât pentru reducerea inflamației cât și a acoperirii retracției gingivale conform cu recomandările de caz din partea ortodontului, și nu în ultimul rând soluții pentru menținerea rezultatului pe termen lung în urma tratamentului parodontal și ortodontic.
Lector

Asist. Univ. Dr. Mariana Cărămidă
Dr. Mariana Cărămidă a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și este medic primar Parodontolog, cu experiență clinică de 12 ani în acest domeniu, fiind implicată în practică în echipă multidisciplinară pentru abordarea cazurilor ce necesită tratamente stomatologice complexe. Este Doctor în științe medicale și cadrul universitar, în cadrul facultății de stomatologie predând în domeniul sănătății orale și stomatologiei comunitare datorită interesului manifestat pentru programele de promovare a sănătății orale în rândul populației. Este membru al Federației Europene de Parodontologie, Asociației Europene de Sănătate Publică Dentară precum și în asociații naționale de profil. De-a lungul timpului a susținut multiple prezentări ca speaker invitat la evenimente naționale de educație medicală continuă abordând teme legate de tratamentul parodontitei, peri-implantitei, precum și alungiri coronare și acoperire retracțiilor gingivale. De asemenea, prin activitatea academică este autor/coautor a 3 cărți și peste 25 de articole științifice publicate în reviste de specialitate atât naționale cât și internaționale. Este membru al unor societăți medicale: Societatea de Parodontologie din România, Federația Europeană de Parodontologie, Asociația Europeană de Sănătate Publică Orală, Societatea de Stomatologie Estetică din România.

Dr. Andrei Iacob
Dr. Dan Andrei Iacob a absolvit Universitatea „Gr. T. Popa” din Iași în 2003, urmând apoi specializarea în Ortodontie și Ortopedie Dento-Faciala la Universitatea “Carol Davila” Bucuresti, între anii 2006 – 2009.
Cunoscut speaker, a susținut numeroase prelegeri în România și în întreaga lume în domeniul ortodonției, aprofundând teme legate de: interrelatia ocluzie-ortodonție, ancorajul scheletal, corticotomii, tratamente ortodontice-chirurgicale, abordarea multidisciplinară în ortodonție.
Din 2018 este cofondator al Cursului Modular de Ortodonție: „Curs Contemporan de Ortodontie Practică”.
Dr. Iacob a publicat articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate și este autor al capitolelor de Ortodonție Estetică în tratate de Estetică Dentară de renume. Este membru al unor societăți profesionale, Roth Williams International Society of Orthodontists (RWISO), The Tweed International Foundation for Orthodontic Research, Society of Esthetic Dentistry in Romania.