Ούλα και στοματική υγεία, τι νεότερο υπάρχει; Ο ρόλος της συμμόρφωσης των ασθενών και τι μπορούμε να βελτιώσουμε.

Webinars

On demand
Session

Ούλα και στοματική υγεία, τι νεότερο υπάρχει; Ο ρόλος της συμμόρφωσης των ασθενών και τι μπορούμε να βελτιώσουμε.

el Αν. Καθ. Ραχιώτης Χρήστος

🗓20 Μαΐου 2022 - 3:00:00 μ.μ. EEST 📍Greece

Η σημασία της στοματικής υγιεινής για την υγεία των δοντιών σας και τη συνολική υγεία είναι καθοριστική. Η παραμέληση του βουρτσίσματος των δοντιών οδηγεί σε μια πληθώρα ασθενειών, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα και κακοσμία του στόματος. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν με το καθημερινό βούρτσισμα. Αν και η μηχανική απομάκρυνση του βιοϋμενίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των ούλων, η ταυτόχρονη χρήση των οδοντοπαστών δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Οι σύγχρονες οδοντόπαστες περιέχουν θεραπευτικά συστατικά τα οποία ενισχύουν την αντιμικροβιακή ικανότητα του σάλιου και διατηρούν την υγεία των ούλων.

Καθοριστικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας των ούλων είναι η συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες της στοματικής υγείας. Συμμόρφωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής ακολουθεί το συνταγογραφούμενο και χορηγούμενο θεραπευτικό σχήμα. Είναι ο βαθμός στον οποίο η συμπεριφορά ενός ατόμου (όσον αφορά τη λήψη φαρμάκων, τη δίαιτα ή την εκτέλεση αλλαγών στον τρόπο ζωής) συμπίπτει με τις ιατρικές συμβουλές ή συμβουλές υγείας. Η συμμόρφωση με τη θεραπεία είναι ένδειξη θετικής συμπεριφοράς στην οποία ο ασθενής έχει επαρκή κίνητρα για να διατηρήσει τη θεραπεία λόγω ενός αντιληπτού οφέλους και θετικού αποτελέσματος.

Σκοπός αυτού του διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) είναι να παρουσιάσει ότι νεότερο υπάρχει όσον αφορά τις θεραπευτικές εφαρμογές των σύγχρονων οδοντοπαστών και την δράση τους στη διατήρηση της υγείας των ούλων και της συνολικής στοματικής υγείας. Παράλληλα, θα περιγράψει τεχνικές αλλά και το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να ακολουθήσουν τις οδηγίες στοματικής υγείας που τους δίνουμε.

Ραχιώτης Χρήστος

DDS, MSc στα Οδοντιατρικά Βιοϋλικά, και κλινική εξειδίκευση στην Οδοντική Χειρουργική της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, PhD στη Βιολογία Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Σήμερα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντικής Χειρουργικής στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει 95 επιστημονικές μελέτες σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει 140 επιστημονικές ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής και μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιρειών. Έχει λάβει 4 επιστημονικά βραβεία. Είναι κριτής ερευνητικών εργασιών σε 20 Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά