Parodontita în perioada sarcinii. Implicații clinice și recomandări de bună practică medicală

Parodontita în perioada sarcinii. Implicații clinice și recomandări de bună practică medicală

22 mai 2024, 20:00:00 GMT+03:00

Prof. Univ. Dr. Alexandra Roman
Ș. L. Dr. Gabriela Caracostea

Contextul clinic particular al pacientei gravide, cu modificările caracteristice induse de sarcină și la nivelul cavității orale, reprezintă un element determinant al conexiunii intre medicul obstetrician și medicul stomatolog, respectiv specialistul parodontolog.

Printre subiectele atinse se vor găsi dovezile științifice ale legăturii dintre disbioza orală si complicații ale sarcinii, cu influență semnificativă asupra evoluției obstetricale, protocoale clinice de management al gravidei în cabinetul de medicină dentară, elemente de dialog dintre stomatolog și specialistul obstetrician, posibilități de conduită și medicație în contextul particular al sarcinii.

ÎNSCRIEȚI-VĂ AICI!

Durata estimată: 1 oră

Mostre gratuite pentru pacienți

După ce ați urmărit webinarul timp de 60 de minute:

MODALITATEA DE PRIMIRE A MOSTRELOR PENTRU PACIENȚI!
Prin tragere la sorți*, 500 de participanți, care se încadrează în condițiile de participare descrise mai jos, vor primi prin curier o cutie de 50 de mostre de 20 ml de elmex® Sensitive Professional.
Condițiile de participare la tragerea la sorți sunt următoarele:
– sunt medici stomatologi sau farmaciști care practică în România
– au rămas online timp de 60 de minute la evenimentul live
– au completat corect și complet în contul colgatetalks datele necesare, folosind opțiunea Update Account: numele, profesia, numărul de telefon mobil, adresa poștală, acestea din urmă fiind necesare expedierii prin curier a mostrelor.
– au bifat a doua căsuță care marchează consimțământul pentru primirea de materiale de la Colgate România (prin email si/sau sms).
*tragere la sorți electronică, digitală, automată, pe baza unui program cu distribuție aleatorie (fără intervenție umană/digitală)

Descrierea evenimentului

Inter-relația clinică și fiziopatologică între sănătatea orală și patologia obstetricală, cu implicații semnificative asupra prognosticului materno-fetal, reprezintă un capitol important în activitatea de cercetare a celor doi lectori. Contextul clinic particular al pacientei gravide, cu modificările caracteristice induse de sarcină și la nivelul cavității orale, reprezintă un element determinant al conexiunii intre medicul obstetrician și medicul stomatolog, respectiv specialistul parodontolog.

Webinarul de față își propune prezentarea sistematică și revizuită a ultimelor date din literatură, privitoare la patologia orală și implicațiile acesteia in sarcină. Materialul prezentat va cuprinde referiri succinte la dovezile științifice ale legăturii dintre disbioza orală si complicații ale sarcinii, cu influență semnificativă asupra evoluției obstetricale. Vor fi prezentate protocoale clinice de management al gravidei în cabinetul de medicină dentară, elemente de dialog dintre stomatolog și specialistul obstetrician precum și informații despre posibilități de conduită și medicație în contextul particular al sarcinii.

Lector

Prof. Univ. Dr. Alexandra Roman

Prof. Univ. Dr. Alexandra Roman este absolventă a Institutului de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, Facultatea de Stomatologie și Farmacie. În anul 1998 a obținut titlul de Doctor în Medicină, specialitatea Odontologie-Parodontologie. Este medic primar în două specializări, parodontologie și stomatologie generală. Este profesor universitar, șefa Disciplinei de Parodontologie a UMF Iuliu Hațieganu, conducător al programului de rezidențiat în specialitatea de parodontologie și conducător de doctorat din 2015 după obținerea Atestatului de Abilitare. A obținut o bursă de formare în microbiologie și chirurgie orală la Facultatea de Medicină și Farmacie din Rouen, Franța și bursă de studii Tempus la Facultatea de Odontologie din Valencia, Spania, în domeniul parodontologie. Actual Șef de Departament, a fost Decan interimar și Prodecan. A publicat 100 de articole, dintre care 52 de articole ISI (37 ca autor principal) și este autor a 19 cărți/capitole de specialitate naționale/internaționale. A participat în 6 proiecte de cercetare naționale câștigate prin competiție, dintre care 3 ca Director de proiect. De asemenea, a câștigat și participat la 2 proiecte de cercetare internaționale, unul susținut de Agence Universitaire de la Francophonie la Université de la Méditerranée Aix Marseille II, France, iar celălalt susținut de Wallonie Bruxelles International la Université de Liège, Belgium.

Ș. L. Dr. Gabriela Caracostea

Ș. L. Dr. Gabriela Caracostea a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca. Este medic primar obstetrică-ginecologie din 2008 activând în Clinica Ginecologie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Este Doctor în științe medicale din 2009 și Șef de lucrări în Departamentul “Mama si copilul” al aceleiași universități. Domenii principale de interes: medicina materno-fetală, explorări ultrasonografice, activităţi de cercetare în cadrul unor proiecte și granturi.
Dr. Gabriela Caracostea are 6 competențe și supraspecializări și a participat la 60 de cursuri (printre care la Geneva, Londra, Oxford, Oberlech-Arlberg, Florența etc.). Este membru în 4 colective de Granturi, 12 colective de studii clinice și colaborator la 6 cursuri postuniversitare. Este membru al Comitetului de Experți pentru revizuirea ghidului FIGO de monitorizare fetala intrapartum – Expert Panel for the revision of the FIGO intrapartum fetal monitoring guidelines, membru al colectivului de redactare al Ghidurilor Naţionale de Obstetrică, acţiune desfăşurată sub egida Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în colaborare cu Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie si Colegiul Medicilor din Romania. Este recenzor pentru reviste naționale indexate ISI/BDI.